Propolis-thumbJedan od najjačih prirodnih antibiotika – propolis pčelama služi ponajviše da s njime zapušavaju rupe i pukotine u košnici i time čuvaju zajednicu od hladnoće, parazita i bolesti. Pčele propolis prave od smola (lepljivih supstanci) koje pronađu na biljkama, nektara i voska. Skupljanje sastojaka i pravljenje propolisa obavlja samo mali broj pčela u košnici koji time preuzimaju veliku odgovornost.

Najčešće je tamno braon boje i njegov sastav varira od košnice do košnice ali je zajednički imenitelj bogatstvo eteričnih ulja koja imaju izrazita anti mikrobna dejstva te tako deluje ne samo na bakterije već ima izrazito dejstvo i na veliki spektar virusa i gljiivica. Vredno je znati da mikrobi ne mogu steći rezistenciju na ovaj čudotvorni antibiotik, a da ljudski organizam ne razvija bilo kakve negativne propratne pojave. Propolis čine vosak 35%, 40 % ima smole i drugih eteričnih ulja, a ostatak su tanini, primese polena vitamini E i B, gvožđe, cink, mangan, ali i enzimi koje proizvode pčelinje žlezde.

Ovaj ne mali dar prirode predstavlja najizučuvaniji pčelinji proizvod, a stari narodi su vešto koristili sve njegove pozitivne osobine. Danas propolis s pravom zauzima visoko mesto ne samo u tradicionalnoj medecini već i u preventivnom zdravstvenom delovanju protiv različitih oblika upala mnogih organa. Najčešće se koristi kao 10% do 30 postotni rastvor u alkoholu, ulju ili vodi.

Može se koristiti preventivno ali i kao lek za upale grla, sinusa, pluća (uzimanjem kapi oralno ili kao inhalator) jednjaka, želuca i creva. Propolis daje odlične rezultate i kod ranica, herpesa, bubuljica, psorijaze, gljivičnih oboljenja i drugih upala kože. Indirektno povoljno dejstvo propolis ima i kod problema sa žlezdama sa unutrašnjim lučenjem, čireva, oteklina, bolesti desnih i karijesa. Od davnina propolis je poznat i kao moćno sredstvo za povećanje imuniteta i svih odbrambenih sposobnosti organizma.

Možemo još mnogo toga napisati o ovom čudesnom proizvodu tako malog insekta ali na kraju moramo da napomenemo da je to malo biće jedinstveni dar prirode i da zato moramo da ispoljimo ne samo ljubav prema pčeli već i da uložimo dosta napora kako bi smo sačuvali njihovo stanište i mir i tako ih sačuvali za buduće generacije.