logo copy1Još od 1948. godine kada smo započeli druženje sa pčelama strast prema ovom malom biću ne prestaje. Od tada tri generacije, a stasava i četvrta, uživa u prirodi i bogom danom blagostanju pčelinjeg sveta.

Sve je počelo davne 1948. u banatskom selu Srpski Itebej (okolina Zrenjanina) kada je naš deda (gledano iz ugla treće generacije) odlučio da skromnu svotu novca uloži u košnice i pčele. Mnoge naše komšije i prijatelji bili su u čudu jer zaboga šta pčela radi u svetu paora. U to vreme dominirala je pološka košnica.

Ubrzo je pčela otkrila blagostanje flore i faune srednjeg Banata, odnosno raznovrsnog livadskog bilja (bosiljak, konjski bosiljak, mrtva kopriva, bela detelina, zečiji trn, gorušica, maslačak, menta, fascelija, evodija, sofora, bagrenac, uljana repica i još pregršt zdravog bilja) i čuvenog suncokreta. Kasnije se pčelinjak uvećavao a s time je meda bilo i za prodaju. Početkom 90 – tih godina i dolaskom novih snaga pčelinjak je postao zaokružena i kopletna celina kako u broju košnica tako i u modernim tehnikama pčelarenja (uvođenje LR košnica, proizvodnja matica i matičnog mleča, uvođenje hvatača polena, selektovanja matica i društava, forsiranje samo najuspešnijih društava, seoba košnica na razne paše itd.).

Danas naš pčelinjak za svoje sedište ima Srpski Itebej, pitomo banatsko selo na mestu gde reka Begej ulazi u Srbiji i stvara jednu veliku plavno močvarsku površinu koja obiluje bogatsvom biljnog sveta. Upravo zbog ovih pogodnosti, odnosno velikog broja vrsta medonosnog bilja kao i zbog velikih površina na kojima se sadi uljana repica i suncokret ovaj kraj je dobro poznat u svetu pčelarstva. Mi smo iskoristili sve prednosti ovog podneblja ali i mogućnosti drugih područja sa kojih ubiramo prvenstveno bagremov med, i uspeli da godinama iz bogatsva prirode izvučemo sto posto prirodne i zdrave pčelinje proizvode.

Pored bavljenja pčelarstvom kroz generacije su se usavršavali i razni recepti tradicionalne medicine koji su kombinovali pčelinje proizvode i lekovito bilje, koje nam priroda ostavlja u amanet. Stvaranje raznih kombinacija baziralo se na iskustvu narodne medicine ali i na postulatima moderne medicine, farmacije i tehnologije proizvodnje. Danas su naša odeljenja proizvodnje, marketinga i prodaje locirani u Beogradu kako bi smo što bolje odgovorili potrebama svih Vas koji delite istu ljubav prema pčelama i zdravom načinu življenja. Putem direktne dostave prisutni smo u svakom domu širom Srbije.

I u budućnosti ćemo poštovati i čuvati prirodu, a time i pčelu jer ona samo takva može da vam uzvrati ljubav i podari 100 posto zdrave i korisne proizvode.

Vaš MeDiVi