Preventiva ili kako biti zdrav

 

Jedna od najiskazanijih želja koju nesebično želimo drugima, vrhunska operativna vrednost, životni preduslov, najveće bogatstvo….

Biti zdrav.

Biti zdrav je mantra i fokus modernog života. Nekada se u starija vremena, zdravlje podrazumevalo a gubitak zdravlja isčekivao, i bio siguran i izvestan ali i deo života. Borba da se zdravlje očuva je bila bitka da se preživi na istom nivou kao i nahraniti se, napojiti, izbeći nesreću i zlu kob. Zdravlje je shvatano kao iskonsko postojanje.

Danas zdravlje shvatamo kao poseban deo nas, kao deo koji gajimo, u koji ulažemo energiju, koji čuvamo jer zdravlje nije samo puki život već i kvalitet življenja, mogućnost.

Zato je biti zdrav danas vrednost koja se iskazuje, meri, za koju se bori, i za koju da bi se ostvarila potrebno je imati nekakav plan, ideju, putokaz.

Reklo bi se da je preventiva sveobuhvatni plan, ideja ili dugoročni putokaz  kako postići i održati ovu vrednost na pozitivnom nivou, a ozdravljenje je samo nužna ultimativna bitka kako povratiti ovu narušenu vrednost. Preventiva je tako skup više higijena ili sistema uvreženih u neraskidivu celinu..

Emocionalna higijena, higijena ishrane, biohemiski sistem, psihofizički sistem…

Da bi čovek ostvario danas jednu od vrhunskih vrednosti pored ljubavi i suštinske sreće, mora da u ekvilibrijumu održava sve ove higijene i sisteme, da ih neguje, da planira, analizira, da posvećuje vreme, da veruje.

Jer šta je odlazak u fitnes centar nego plod vaše potrebe, intuicije, želje, smislenog plana i volje da se istraje u fizičkom zdravlju.

Šta je šetnja prirodom neko potreba, vapaj i eliksir uma, težnja da naš um resetujemo i da mu  damo sekund više psihičkog zdravlja u modu mira kako bi hodio dalje.

Šta je zdrava ishrana nego model kojim upravljamo našim telom, spoznaja biohemijske mudrosti, matrica metaboličkog zdravlja, i most ka željenoj dugovečnosti.

Biti zdrav danas, podrazumeva i ište proaktivno multifunkcionalno bistvovanje, rad na sebi više psihički nego fizički.

Zdravlje je ulaganje koje Vam dosnosi ne samo ugodnosti već i poziciju iz koje možete da obuhvatite i da razumete šta je život. Životinje to rade iskonski i instiktivno, a mi smo te instinkte odavno negde usput izgubili, ali zato imamo svest, znanje i volju da ne zaboravimo da je zdravlje ne samo vrhunski poklon nama već i svima voljenima oko nas, i poklon čovečanstvu da iskorači dalje.

Poštujte svoje zdravlje jer biti zdrav nije data nepromenjiva vrednost već potencijalno održiva i moćna vrlina življenja.

Februar, Beograd

Salfi

MeDiVi