Maticni-mlec-thumbHranjiva i lekovita svojstva matične mleči su velika i ljudi su to odavno prepoznali. Interesantno je da pored matične mleči postoje još dve vrste i to mleč kojim se hrane larve pčela radilica i mleč kojim se hrane larve trutova.  Matični mleč je najkvalitetniji i on je kao i ostala dva proizvod žlezda mladih pčela radilica starih samo 7 do 12 dana.

Njegove karakteristike su bela do bledo žućkasta boja, kiselkast ukus sa blagom slašću, bez jakog mirisa. U njegov sastav ulazi voda 50% do 70%, suva materija 20%, belančevine 10%, šećeri 5%, amino kiseline 1% i ostalo predstavljaju vitamini (kompleks B vitamin C) minerali, masti i neke druge supstance koje imaju anti bakteriska svojstva.

Danas se matični mleč koristi kao pomoćno medicinsko sredstvo koje doprinosi poboljšanju opšteg stanja organizma, ali kod nekih specifičnih bolesti i stanja. Dejstvo matičnog mleča u organizmu usmereno je na poboljšanje imuno odgovora, ubrzanje rasta specifičnih neuronskih ćelija, smanjenje lošeg holesterola i uravnoteženiji rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Ovaj prirodni pčelinji sastojak koristi se i u farmaceutskoj industriji za proizvodnju krema i balsama.

Priroda nam je podarila veliku raznolikost plemenitih supstanci, jedna od najplemenitijih i najkorisnijih je upravo matični mleč.

Čuvajmo prirodu zaštitimo pčelu.