Za ove mekinje se slobodno može reći da su blagodet prirode. Naime mekinje se dobijaju od zrna biljke ovas ili zob (Avena sativa) i to na način što se od zrna skida spoljni omotač. Ovsene mekinje u velikoj meri razlikuju se od mekinja drugih žitarica i to iz razloga što njihova vlakna imaju sposobnost da upijaju vodu i da se u njoj rastvaraju. Ova njihova sposobnost posebno dolazi do izražaja u organizmu jer upijaju tečnost sa svim štetnim supstancama i drugim materijama i tako uvećavaju svoj obim i do četrdeset puta. Upijajući deo hranjivih materija u tankom crevu ova biljna vlakna smanjuju apsorciju hrane i time direktno utiču na regulisanje telesne težine što je potvrđeno u mnogim medicinskim ispitivanjima. U Americi ovas, odnosno njegove mekinje imaju status lekovite namirnice posebno korisne za očuvanje zdravlja srca. Ovsene mekinje, odnosno njihovo konzumiranje dovodi do snižavanja količine holesterola u krvi i sprečavanja velikih oscilacija šećera u krvi.