Lešnik

Lešnik Corylus avellana je omiljeni koštunjavi plod mnogih. Drvo lešnika ili leska je omanje, te često može podsećati na veći žbun. Raste u skoro svim našim krajevima i u njegovim plodovima se slade ne samo ljudi već i životinje. U ishrani lešnik se koristi još od najranijih početaka razvoja ljudskog roda. Danas konditorska industrija ne bi mogla da opstane bez ovog dragocenog koštunjavog ploda. U njegov sastav ulazi pregršt korisnih supstanci, te tako pored belančevina i ugljenih hidrata sadrži vitamine B5 i 6, A i E, folnu kiselinu, fosfor, kalijum, magnezijum, gvožđe, selen, kalcijum i cink. Sve navedene supstance i elementi su veoma važni za funcionisanje ljudskog organizma te se od davnina lešnik koristi u narodnoj medicini za otklanjanje raznih oboljenja. Par lešnika na dan obezbeđuje organizmu svežinu, potenciju, pruža zaštitu krvnih sudova i srca itd.