Đumbir

Đumbir ili na latinskom Zingiber officinale je lepa višegodišnja biljka iz porodice Zingiberaceae čija je postojbina daleka Kina. Kod nas do skoro nije bio u masovnijoj upotrebi a i danas se više koristi kao začin nego kao lek u tradicionalnoj medicini. Lekovita svojstva korena ove biljke duboko su poštovali stari Kinezi još od davnina. Oni su koren ove biljke koristili kako u ishrani kao začin, tako i za spravljanje kolača, piva i ostalih aromatičnih pića. Koren đumbira bogat je biljnim vlaknima i eteričnim uljima, a sadrži i smolu, skrob, dingerol, zingerol te biljne enzime. Veoma dobre rezultate postižu se kod problema sa želucem, ostalim organima za varenje, mučninama a popravlja i opšte stanje organizma. Đumbir je odličan antioksidans, a ima i značajno antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretičko dejstvo. U tradicionalnoj kineskoj medicini smatraju ga jakim afrodizijakom.