Badem

Badem (Prunus amygdalus) je drvenasta biljka koja može da naraste u visinu i do 4 metra i spada u porodicu ruža. Poreklo vodi s Bliskog Istoka odakle se raširio po celom Mediteranu. Postoje dve varijante ovog koštunjavog voća i to gorki i slatki badem. Slatki, ili kratko rečeno badem uzgajan je na Bliskom Istoku pre 3500 hiljade godina i od njega su spravljani ulje, puter brašno i razni namazi. Danas je ovaj koštunjavi plod u širokoj upotrebi kako u ishrani tako i u medicini. Ovaj koštunjavi plod u sebi sadrži čitav niz korisnih minerala i to kalcijum, gvožđe, bakar, magnezijum, fosfor, mangan ali i velike količine vitamina E, vitamine iz B kompleksa, niacin, riboflavin i tiamin. Njegovo blagotvorno dejstvo na ljudski organizam je višestruko. Redovno konzumiranje badema doprinosi čvrstoći kostiju, boljem funkcionisanju nervnog i endokrinog sistema, regulaciji krvnog pritiska i poboljšanju vitalnosti i izdržljivosti organizma.