Priroda je dala sve od sebe da u jednoj biljci spakuje veliki broj hranjivih i lekovitih elemenata i jedinjenja. Kokos je plod kokosove palme i raste u tropskim predelima. Vekovima je poznat kao izvor hranjivih i lekovitih elemenata. Najznačajniji proizvodi koji se dobijaju od kokosa a koji su značajni iz ugla čovekovog zdravlja su kokosovo ulje i kokosovo brašno. Kokosovo ulje bogato je pozitivnim trigliceridima, zatim višestruko nezasićenim masnim kiselinama (linoleic acid), mono nezasićenim masnim kiselinama (oleinska kiselina), masnim alkoholima, polifenolom koji su odgovorni za miris i ukus kokosovog ulja, vitaminima E i K i raznim mineralima. Korišćenje ovog ulja doprinosi regulisanju i podsticanju metabolizma, smanjenju krvnog pritiska i telesne težine, smanjenju količine holesterola i šećera u krvi a ima i antivirusno i antibakterijsko dejstvo (jačanje imuniteta). Ovo ulje je posebno bitno u ishrani jer je manje kalorično od svih drugih ulja. Kokosovo brašno je posebno dobro jer ne sadrži gluten i ne izaziva upalne procese u organizmu a bogato je vlaknima i proteinima i to dvostruko više nego brašno pšenice i drugih žitarica. Zbog navedene osobenosti veoma je važno u snižavanju povišenog holesterola i šećera u krvi.