Cimet

Cimet  (Cinnamomum verum) je jedan od najstarijih začina za koji ljudski rod zna. Njegova blagotvorna dejstva dobro su znali stari Egipćani Grci, Feničani i posebno Rimljani. Ovo zimzeleno drvo iz porodice lovora najpre se uzgajalo u jugoistočnoj Aziji i oko njega su se vodili čak i ratovi. Cimet se dobija iz kore ovog drveta. Uspeva u svim tropskim krajevima i ima ga nekoliko desetina vrsta, dok se najviše koriste dve. Cimet je prebogat manganom, kalcijumom, cinkom, gvožđem, bakrom i vitaminima C, K, B6 – riboflavinom i B2 – pirodoksinom. Blagotvorna dejstva ovog začina na ljudski organizam su mnogobrojna. Redovno konzumiranje doprinosi smanjenju holesterola, šećera u krvi, čuva srce i kardiovaskularne sudove, eliminiše gljivice, snižava temperaturu i deluje protiv upalno. Korišćenje cimeta u kombinaciji sa medom doprinosi poboljšanju pažnje, uvećanju vitalnosti organizma, smanjenju apetita i mršavljenju, umanjenju problema sa želucem, lošim varenjem itd.